http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/545579_408646722496119_100000523842686_1443193_1358818056_n.jpg
1
a)
Praca = Pole trapezu na rysunku
| [(VD−VE)+(VC−VA)]*(pD−pC) | ||
P = | ||
| 2 |
| [(0,5−0,3)+(0,5−0,1)]*(600 000−300 000) | (0,2+0,4)*300 000 | 0,6*300 000 | ||||
W = | = | = | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 180 000 | ||
= | ||
| 2 |
| pC*VC | pA*VA | ||
= | |||
| TC | TA |
| pA*VA*TC | ||
TA = | ||
| pC*VC |
| 3*0,1*400 | 120 | |||
TA = | = | = 80 K | ||
| 3*0,5 | 1,5 |
| 6*0,5*400 | ||
TD = | = 800 K | |
| 1,5 |
| 6*0,3*400 | ||
TE = | = 480 K | |
| 1,5 |
Mogą być po drodze jakieś błędy rachunkowe lub literówki, nie przepisujcie bezmyślnie ;>
| p*V | ||
n = | ||
| R*T |
| 300 000*0,5 | 150 000 | 500 | ||||
n = | = | = | ||||
| R*300 | R*300 | R |
| pD*VD*TC | 6*0,5*300 | |||
TD = | = | = 600 K | ||
| pC*VC | 3*0,5 |
| 500 | ||
Q = | * 3R * (600−300) = 45 00 00 J | |
| R |
| pμ | ||
d = | ||
| RT |
| dRT | 0,08*8314*300 | kg | ||||
μ = | = | = 1,99536 | ||||
| p | 100 000 | kmol |