Stereometria.
Karola:

W stożek o promieniu podstawy 6 i wysokości 8 wpisujemy graniastosłupy prawidłowe
sześciokątne tak, że jedna podstawa jest zawarta w podstawie stożka, a pozostałe
wierzchołki należą do powierzchni bocznej stożka. Oblicz objętość graniastosłupa o
największym polu powierzchni bocznej.
Okej no wiec roziwazujac to zadanko dochodze do pewnego momentu z ktorego nie moge ruszyc
dalej.
wysokosc gran.=y,
dł. boku podstawy gran.=a
86=
y6−a
stad y=
48−8a6
wstawiam to do wzoru na objetosc szesciokata i otrzymuje rownanie: P= a
2√3 * (12−a)
Jak z tego mam obliczyc najwieksza wartość