matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz obwód i pole okręgu opisanego równaniem
moniaxy:
Oblicz obwód i pole okręgu opisanego równaniem x
2
+ y
2
− 2x + 6y + 1= 0. Narysuj ten okrąg w układzie współrzędnych.
10 kwi 15:43
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471
10 kwi 15:45
rumpek:
x
2
+ y
2
− 2x + 6y + 1 = 0 (x
2
− 2x + 1) − 1 + (y
2
+ 6y + 9) − 9 + 1 = 0 (x − 1)
2
+ (y + 3)
2
= 9 S(1, −3); r = 3 Obwód: L = 2πr P = 2πr
2
tylko podstawić
10 kwi 15:46
moniaxy:
dziękuję ślicznie
10 kwi 15:48