Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
claudia2911: Punkt M=2,−5) jest wierzchołkiemkwadratu.Jeden z jego bokow zawiera sie w prostej o
rownaniu x+2y−7=0 Oblicz pole powierzchni tego kwadratu.
16 kwi 20:11
tim: Mamy prostą:
x + 2y − 7 = 0
2y = −x+7
y1 = −0,5x − 3,5
Musimy znaleźć prostą prostopadłą do y1 przechodzącą przez punkt (2,−5)
Proste prostopadłe spełniają warunek.
a1 * a2 = −1
Więc a2 = 2
y2 = 2x + z
Podstawiamy punkt.
−5 = 2 * 2 + z
z = −9
Mamy równanie funkcji
y2 = 2x − 9
Liczysz odległość punktu M od przecięcia się dwóch prostych
{y1 = −0,5x + 3,5
{y2 = 2x − 9
I obliczasz pole.
16 kwi 21:11