Jeśli funkcja f określona jest wzorem...
santana: {2x+3 dla x<−10
Jeśli funkcja f określona jest wzorem f(x)={5 dla −10≤x<−3,to:
{−x2+1 dla x≥−3
A.f(−3)=−3
B.f(−3)=5
C.f(−3)=−8
D.f(−3)=10
Kompletnie nie mam pojęcia jak się nawet zabrać za zadanie takiego typu, byłby ktoś w stanie
wytłumaczyć mi to łopatologicznie?Z góry dzięki.
10 kwi 15:19
Eta:
−3€ <−3,∞) zatem wyznaczasz wartość z f(x)= −x2+1
f(−3)= −(−3)2+1= −9+1= −8
odp:C)
10 kwi 15:22
santana: Ale skąd się wzięło to −3 i ten przedział?
10 kwi 15:26
Eta:
Omg

Przedział masz w trzecim przypadku dla tej funkcji
oraz w każdej odp: f(−3) stąd wyznaczasz wartość funkcji dla x= −3
10 kwi 15:44
santana: Dzięki wielkie, już wiem co i jak.
10 kwi 15:52