analiza matematyczna
kala: Korzystając z rożniczki pierwszego rzędu oblicz przybliżoną wartość wyrażen:
a) 3√26,19
b) ln(0,9)
c) sin 31 stopni
d) 4√16,64
e) √8,76
f) cos 61 stopni
g) tg 44 stopni
h) e0,2
i) arcsin(0,54)
10 kwi 15:04
aga: ln(0,9)
25 kwi 20:28
MQ: nie wiem, o co chodzi, ale przypuszczam, że masz obliczyć wartość posługując się zależnością:
f(x)=f(a)+f'(a)*(x−a)
a −− wybieramy takie, żebyśmy znali jego wartość:
dla a) wybieramy a=27
b) a=1
c) 30
o
d) a=16
e) 9
f) 60
o
g) 45
o
h) 0
i) 0,5
Dla przykładu a)
| | 1 | | 1 | |
3√26,19=3√27+ |
| * |
| *(26,19−27)=
|
| | 3 | | (3√27)2 | |
| | 1 | | 1 | |
=3+ |
| * |
| *(−0,81)=3−0,03=2,97 |
| | 3 | | 32 | |
25 kwi 20:49