ciag
MELKA: | | 2*3n+1 | |
Zbadaj na podstawie definicji, czy ciąg określony wzorem an= |
| |
| | 4n | |
gdzie n = 1, 2, ..., jest ciągiem geometrycznym.
10 kwi 14:57
Ajtek:
Oblicz:
Jeżeli q jest niezależne od n, wówczas c. jest geometryczny.
10 kwi 14:58
Beti:
wyznaczasz wzór na "n plus pierwszy" wyraz tego ciągu:
| | 2*3n+1+1 | | 2*3n+2 | |
an+1 = |
| = |
|
|
| | 4n+1 | | 4n+1 | |
| | an+1 | |
a teraz sprawdzasz, czy stosunek |
| jest wartościa stałą (czyli niezależną od n), |
| | an | |
czy też nie. Jeśli jest wartością stałą, to ten ciąg jest geometryczny.
10 kwi 15:23