czy zrobiłam coś zle czy wszystko jest dobrze? zadania tekstowe
ania90210: Wynajęcie sali na studniówkę organizowaną przez klasy trzecie kosztuje 1500zł. Ponieważ 50
uczniów zrezygnowało z udziału, to każdy z pozostałych uczniów powinien zapłacić o 1 zł więcej
niż planowano. Ilu uczniów jest w klasach trzecich?
1500 − koszt całkowity
x − ilość uczniów
y − ilość do zapłaty na jednego ucznia
1500x = (1500+x)(x−50)
1500x = 1500x + x
2 − 7500 − 50x
x
2 − 50x −7500 = 0
△ = 2500−48 (−7500) = 32500
√△ ≈ 180
x
1 = 115
x
2 = sprzeczne
odp = jest 115 uczniów w trzecich klasach
10 kwi 14:43
Beti: popełniłaś błąd przy wymnażaniu nawiasów. Poprawnie powinno być tak:
1500x = (1500+x)(x−50)
1500x = 1500x + x
2 −
75000 − 50x
x
2 − 50x − 75000 = 0
Δ = 2500 + 300000 = 302500
√Δ = 550
| | 50−550 | |
x1 = |
| = sprzeczne
|
| | 2 | |
Obliczenia sa poprawne ale raczej oderwane od rzeczywistości
10 kwi 15:02
kam: Δ= 2500− 4*1 * (−7500) = 32500 chyba tylko blad w pisaniu , a tak to mi sie wydaje ze dobrze
10 kwi 15:02
kam: no albo i tak jak kolezanka mowi

10 kwi 15:03
ania90210: aaaaa jedno zero mi sie zgubilo... no wlasnie w odpowiedziach bylo 300, a mi wychodzilo 115
dziekuje bardzo!
10 kwi 15:05
Mila: Abstrahując od realizmu danych, ja zadanie takie rozwiązuję tak:
n − liczba uczniów, n∊N+
c− planowana kwota do zapłaty przez jednego ucznia, c>0
n−50 zmniejszona liczba uczniów
c+1 − nowa kwota do zapłaty przez jednego ucznia
nc=1500
(n−50)*(c+1)=1500
(1) nc=1500
(2) nc+n−50c−50=1500
n−50c=50
n=50c+50 teraz podstawiam do (1)
(50c+50)*c=1500
c2+c−30=0
dalej proste, unikam wyrażen wymiernych i błędów.
10 kwi 15:56