oblicz średnie prędkości obu rowerzystów
ania90210: Z miasta A i B oddalonych od siebie o 182km wyjeżdżają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści.
Rowerzysta jadący z miasta B do miasta A jedzie ze śr. prędkością mniejszą od 25 km/h.
Rowerzysta jadący z miasta A wyjeżdża o 1 godz wcześniej i ze śr. pręd. o 7 km/h większą od
śr. pręd. drugiego rowerzysty. Rowerzyści spotkali się w takim miejscu, że rowerzysta jadący z
| | 9 | |
miasta A przebył do tego miejsca |
| całej drogi z miasta A do B. oblicz śr. pręd. obu |
| | 13 | |
rowerzystów.
rowerzysta A − rowerzysta jadący z miasta A do miasta B
rowerzysta B − rowerzysta jadący z miasta B do A
A_____________B
| | 9 | | 9 | |
182 km |
| całej drogi = |
| * 182= 126 [km] |
| | 13 | | 13 | |
czyli rowerzysta A przejechał 126km, a rowerzysta B 56km
s
A = 126km s
B = 56km
V
B < 25km/h
t
A = t
B − 1h
V
A = V
B + 7km/h V
A ∊ (7,32)
wzór s= V*t
i na tym moja przygoda z tym zadaniem się skończyła, bo mi nie wychodzi
10 kwi 14:30
MQ: Masz układ równań:
vA=VB+7km/h
126km/vA − 1h=56km/vB
albo prościej druga zależność:
126km*vB−1h*vB*vA=56km*vA
Ten warunek vB<25km/h, to zapewne po to, że dostaniesz z układu jakieś równanie kwadratowe na
prędkość vB, gdy wyeliminujesz vA.
10 kwi 14:41
MQ: Ups! Błąd!
126km/vA=56km/vB−1h
126*vB=56*vA−1*vA*vB
Tak powinno być
10 kwi 14:46
ania90210: dobra ale nadal nie wiem co dalej
z tego ukladu rownan :
10 kwi 14:48
MQ: 126vB=56(vB+7)−(vB+7)vB
Równanie kwadratowe
10 kwi 14:50
ania90210: VB2 + 64VB − 392 = 0
dobrze?
10 kwi 14:55
ania90210: błąd −> 63VB
10 kwi 14:55
ania90210: Δ = 3969 − 4*(−392) = 5537
√Δ ≈ 74
10 kwi 14:56
MQ: Miałaś błąd w rozumowaniu, którego nie sprawdziłem!
Jeżeli A wyjeżdża o godzinę wcześniej, to tA=tB+1 a nie tA=tB−1
10 kwi 15:04
ania90210: aaaa faktycznie no ale co z tym dalej w takim razie?
10 kwi 15:07
MQ: Jest więc:
vA=vB+7
126/vA=56/vB+1
czyli:
126*vB=56*vA+vA*vB
a to daje:
126*vB=56*(vB+7)+(vB+7)*vB
10 kwi 15:08
MQ: Δ=2401
√Δ=49
vB=7km/h
10 kwi 15:12
ania90210: ok
czyli wychodzi Δ=2401
√Δ = 49
| | 63+49 | | 112 | |
VB1 = |
| = |
| = 56 [km/h] sprzeczne |
| | 2 | | 2 | |
| | 63−49 | | 14 | |
VB2 = |
| = |
| = 7 [km/h] |
| | 2 | | 2 | |
10 kwi 15:13
ania90210: V
B = 7km/h
V
A = 14 km/h
dziekuje bardzo
10 kwi 15:13