pomocy
aleks: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędz boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 45 stopni, a wysokośc bryły jest równa 4 cm. Jaka jest wysokość podstawy tego
ostrosłupa?
10 kwi 14:09
kam: a masz odp do tego zad?
10 kwi 14:15
Maciek: czyli w podstawie jest Δ równoboczny
10 kwi 14:19
Maciek: jesteś Aleks?
10 kwi 14:22
Maciek:
10 kwi 14:24
emagnuski:

Trójkąt AFD jest równoramienny, wysokość i długość AF jest równa (|AF| = |DF| = 4)
W podstawie jest trójkąt równoboczny, więc długość |AF| to
23 wysokości |AE|
|AF| =
23*|AE|
Z tego obliczam |AE|:
|AE| =
32|AF|
|AE| =
32*4 = 6
|AE| to wysokość podstawy czyli 6
10 kwi 14:31