Ciągi, dowód
emagnuski: Udowodnij, że ciąg (a,b,c) jest arytmetyczny wtedy i tylko wtedy gdy ciąg (2a, 2b, 2c) jest
geometryczny.
Pewnie trzeba zrobić jakieś magiczne przekształcenia z wzoru na średnią wyrazów równo
odległych, ale nie mam pojęcia jakie to przekształcenia.
10 kwi 13:57
rumpek:
2
2b = 2a * 2c
2
2b = 2
a + c
p = 2, p ∊ (1, +
∞)
po opuszczeniu 2 otrzymamy:
2b = a + c / : 2
| | a + c | |
b = |
| (ciąg arytmetyczny)  |
| | 2 | |
c.n.u
10 kwi 14:04
emagnuski: Znowu robiłem głupi błąd, dzięki.
10 kwi 14:10