Zadanie otwarte
Monika: Uzupełnij luki tak, aby otrzymać zdania prawdziwe. Mama ma 40 lat, a córka 16. Zatem:
Mama była trzy razy starsza od córki.............lat temu.
Mama będzie dwa razy starsza od córki za...........lat.
Nie mogę dać sobie rady z tym zadaniem, proszę pomóżcie.
10 kwi 13:51
emagnuski: Trzeba ułożyć równanie
n − tyle lat temu mama była trzy razy starsza
Stosunek lat matki do córki ma być równy 3
40−n16−n = 3
Mnożę na krzyż
40 − n = 48 − 3n
2n = 8
n = 4
A więc w pierwszej luce powinno być 3
Analogicznie druga luka
10 kwi 14:02
emagnuski: k − za ile lat mama będzie dwa razy starsza
40+k16+k = 2
40 + k = 32 + 2k
k = 8
W drugiej luce brakuje 8
10 kwi 14:05
kam: tak na logike to:
M− 40 lat
C− 16 lat
M C
40 − 16 w tym roku
39 − 15 rok temu
38 − 14 dwa lata temu
37 − 13 trzy lata temu
36 − 12 cztery lata temu ⇒ 3 * 12= 36
40 16 w tym r
41 17 za rok
42 18 za dwa lata
43 19
44 20
45 21
46 22
47 23
48 24 za 8 lat ⇒ 2* 24= 48
teraz tylko sobie rozkmin zaleznosc
10 kwi 14:05
kam: w pierwszej luce 4 a nie 3 a w drugiej 8
10 kwi 14:06
Monika: dzięki serdeczne,bo to co proste to zazwyczaj człowiek przy tym głupieje
10 kwi 14:23
kam: dokładnie
10 kwi 14:48