proszę o pomoc
maturzysta: Udowodnij nierówność: (ab+bc+ac)2 ≥ 3abc(a+b+c).
10 kwi 13:26
maturzysta: a3 + b3 + c3 = (a + b + c) (a2 + b2 + c2 – ab – bc – ca) + 3abc
Znalazłem coś takiego, może komuś coś to pomoże.
10 kwi 13:51
maturzysta: | | a3+b3+c3 | | a+b+c | |
ten drugi post to do tego:Udowodnij nierówność: |
| ≥ |
| |
| | a2+b2+c2 | | 3 | |
10 kwi 13:56
Vax: W obu wystarczy wszystko wymnożyć, w pierwszym dostajesz x
2y
2+x
2z
2+y
2z
2 ≥
| | 1 | |
x2yz+xy2z+xyz2, co jest prawdziwe, ponieważ |
| ((a−b)2+(a−c)2+(b−c)2) ≥ 0 ⇔ |
| | 2 | |
a
2+b
2+c
2 ≥ ab+ac+bc a tu wystarczy podstawić a = xy , b = xz , c = yz.
W 2 brakuje założenia, że a,b,c > 0 (nie działa np dla a=−2 , b=2 , c=1). Wymnażając wszystko
dostajemy 2x
3+2y
3+2z
3 ≥ xy(x+y)+xz(x+z)+yz(y+z) co jest prawdziwe, ponieważ x
3+y
3 ≥
xy(x+y) ⇔ (x+y)(x−y)
2 ≥ 0
10 kwi 15:00
pigor: ... czyli tak :
podnosząc do kwadratu , wymnażając, przenoszą wszystko na lewa stronę,
co się da zredukować i pokombinowąć ...

:
(ab+bc+ac)2 ≥ 3abc(a+b+c) ⇔
a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2+2ab
2c+2a
2bc+2abc
2−3a
2bc−3ab
2c−3abc
2 ≥ 0 ⇔
⇔ a
2b
2+b
2c
2+a
2c
2−ab
2c−a
2bc−abc
2 ≥ 0 / *2 ⇔
⇔ 2a
2b
2+2b
2c
2+2a
2c
2−2ab
2c−2
2bc−2abc
2 ≥ 0 ⇔
⇔ a
2b
2−2a
2bc+a
2c
2 + b
2a
2−2b
2ac+b
2c
2 + c
2a
2−2c
2ab+c
2b
2 ≥ 0 ⇔
c[a
2(b−c)
2 + b
2(a−c)
2 + c
2(a−b)
2 ≥ 0]] , co już jest oczywiste , a więc c.b.d.u. ...
10 kwi 16:01