.
Pawa: POMOCY



Nie mogę dać rady pomóżcie
(1+x
−1)
−2−(1−x
−1)
−2
16 kwi 20:04
mantol: (1+ x
−1)
−2−(1− x
−1)
−2 = (1+
1x)
−2−(1−
1x)
−2 =
albo zle
16 kwi 20:21
Pawa: No żle
16 kwi 20:25
imię lub nick: (ax)y =ax*y i trzeba jeszcze ze wzoru skróconego mnożenia skorzystać
16 kwi 20:29
Pawa: Umie w końcu ktoś to zrobić poprawnie>...........
16 kwi 21:50
mntol: to moze tak

:
(1+x
−1)
−2 − (1−x
−1)
−2 = (1+x)
2 − (1−x)
2 = 4x ?
a jak nie to juz nie wiem
16 kwi 22:02
xpt: mntol to nie jest
1+x−1 tylko 1+x−1
więc źle na 1000‱
16 kwi 22:04
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
(1 + x−1)−2 − (1 − x−1)−2 = |
| − |
| =
|
| | (1 + 1x)2 | | (1 − 1x)2 | |
| | (1 − 1x)2 − (1 + 1x)2 | |
= |
| =
|
| | (1 + 1x)2(1 − 1x)2 | |
| | | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 − |
| + |
| − 1 − |
| − |
| | | | x | | x2 | | x | | x2 | |
| |
= |
| =
|
| | | |
spróbuj dokończyć
16 kwi 22:23
17 kwi 00:10
Bogdan:
Domyślam się, że skończyłeś zadanie, porównaj więc swój wynik z tym:
| | | | x4 | | −4x3 | |
= |
| * |
| = |
| =
|
| | | | x4 | | x4 − 2x2 + 1 | |
| | −4x3 | |
= |
| = −4x3(x2 − 1)−2 |
| | (x2 − 1)2 | |
17 kwi 00:43