dana
gallanonim: Dana jest prosta y=2x−5
a)napisz równanie prostej prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt A(2,−2)
b)oblicz współrzędne punktów przeciecia danej prostej z osiami układu współrzędnych c)oblicz
odległość punktu A(2,−2) od danej prostej
10 kwi 13:20
kam: k: y= 2x −5
k⊥p ⇔ a1 * a2 = −1 −to jest warunek prostopadłości dwóch prostych wiec możesz obliczyc a
p: y = −12x + b
y= ax+b − teraz obliczamy b
A∊p : −2= −12 * 2 + b − zeby wyliczyc b wstawiasz współrzędne punktu A = (2, −2) pod x i
y
−2 = −1 +b
b= −1 ⇒ p: y= −12x −1
10 kwi 13:30
kam: zaraz ci napisze podpkunkt b
10 kwi 13:31
maturzysta: | | 1 | |
a) prosta prostopadła y=− |
| x+b |
| | 2 | |
przechodząca przez punkt A ( podstawiasz x i y) i wyliczasz b=−1 i podstawiasz do wzoru
10 kwi 13:33
kam: sorki bład ale juz poprawiam:
tam jak masz A∊p to od tad jest zle
ma być:
A∊p: −2= 12 * 2 +b
−2= 1 +b
b= −3 ⇒ p: y= 12x −3
10 kwi 13:47
kam: a nie

sory tamto było dobrze <lo2l>
10 kwi 13:47
kam: cos sobie nie moge wyliczyc
10 kwi 13:48
kam: b) punkt przeciecia z osia OX : x=? y= 0
0= −12x −1
x= −2 ⇒ oznaczmy np ten punkt jako B= (−2; 0)
z osia OY: y=? x= 0
y= −12 * 0 −1
y= −1⇒ oznaczmy ten punkt jako C= (0; −1)
a nawiasem to nic innego jak tabelka która sie robilo do narysowania prostej w układzie tylko
nie odstawiamy −2; −1, 0, 1, 2, 3 itd tylko 0 za x w górnej czesci i 0 za y w dolnej czesci
tabelki
10 kwi 13:55
kam: a podpunktu C nie rozumiem za bardzo bo jak można obliczyc odległość ponktu A= (2; −2) od
prostej y= 2x−5 skoro ten punkt sie na niej znajduje, nie wiem, moze mnie przyćmiło i tego nie
kapuje
10 kwi 13:57