Fizyka
BV: Pomoże mi ktoś z fizyki ?
10 kwi 13:03
BV: Pomóżcie !
10 kwi 13:14
MQ: Wrzuć zadanie, a nie jęcz! Większość tych zadań to czysta matematyka ubrana tylko w fizykę.
10 kwi 13:16
BV: W naczyniu objętości V= 0,5 m3 znajdował się wodór w temperaturze t1 = 27 Ci pod ciśnieniem
p1 = 2,02 * 105 Pa. Jeżeli gęstość wodoru w warunkach normalnych ( p0 = 1,01 * 105 Pa i
t0 = OC) wynosi gęstość0 = 0,09 kg/m3, to gęstość i masa wodoru zawartego w tym naczyniu
wynoszą
10 kwi 13:22
MQ: T
0 T
1 odpowiedniki temperatur t
0 i t
1 w skali Kelvina
Z równania stanu gazu doskonałego wynika, że:
Podzielmy sobie obie strony przez masę wodoru:
A ponieważ m/V to gęstość szukana g
1, natomiast m/V
0 to gęstość g
0 w warunkach normalnych,
więc:
stąd:
a masę wyliczasz:
m=V*g
1
10 kwi 13:40
BV: Dziękuję. Możesz mi jeszcze pomóc w innym zadaniu ?
10 kwi 13:49
MQ: No to szybko, bo się zbieram.
10 kwi 13:52
BV: Temperaturę gazu podwyższono n razy. Podaj, jak zmieniła się średnia prędkość cząsteczek tego
gazu
10 kwi 13:53
MQ: T −− temperatura (w skali Kelvina)
v −− prędkość średnia
k −− stała Boltzmana
Zadanienie jest sformułowane ściśle, bo nie wiemy o jaką skalę temperatur chodzi:
Czy t
1=n*t
0
Czy T
1=n*T
0
Zależność między temperaturą gazu a prędkością średnią:
v=
√3kT/m
| v1 | | √3kT1/m | |
| = |
| =√T1/T0
|
| v0 | | √3kT0/m | |
Czyli, jeżeli mamy przypadek T
1=n*T
0, to średnia prędkość wzrosła
√n razy
Jeżeli mamy przypadek t
1=n*t
0, to:
v
1=v
0*
√(273,15+n*t0)/(273,15+t0)
10 kwi 14:14
10 kwi 14:15