suma ciagu
Amelka: Oblicz sumę ciągu arytmetycznego:
a) 2+5+8+...+149
b) 50+46+42+...+(−10)
10 kwi 12:58
maturzysta: a) r= 3, a
1=2, a
n=149
Obliczamy n.
a
n=a
1+(n−1)r
149=2+(n−1)3
n=50
Wszystko masz, podstawiasz, wyliczasz. Tak samo w b
10 kwi 13:45
asdf: b) r = −4
a
1 = 50
an = 50 −4(n − 1)
a
n = 50 − 4n + 4
a
n = 54 − 4n
a
n = −10
−10 = 54 − 4n
−64 = −4n
n = 16
S
16 = 20 * 16 = 320
10 kwi 13:51
emagnuski: a)
a1 = 2, r = 3
an = a1 + (n−1)r
Obliczam n ostatniego wyrazu ciągu:
149 = 2+(n−1)3
149 = 2+3n−3
3n = 149−2+3
3n = 150
n = 50
Sn = a1 + an2n = (a1 + an)*n2 − wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego
(napisałem w przekształceniu, bo właściwej formy ciężko się doczytać)
S50 = 2+149250 = 151*25 = 3775
Drugi przykład analogicznie
10 kwi 13:52