.
Magda: Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia prostych o równaniach 2x+y−7m+7=0 i
x+3y+5m2−6m+1=0 należy do trzeciej ćwiartki układu współrzędnych?
10 kwi 12:49
Eta:
P(x,y)€ III ćw. to x<0 i y<0
rozwiązujemy układ równań
2x+y−7m+7=0
x +3y+5m2−6m+1=0 /*(−2)
2x+y−7m+7=0
−2x−6y−10m2+12m−2=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−5y−10m2+5m+5=0 ⇒ y= −2m2+m+1 to x= −3(−2m2+m+1)−5m2+6m−1
dokończ ........ i rozwiąż układ nierówności
x<0
i
y<0
10 kwi 12:58
Magda: dalej mi nie chce wyjść
10 kwi 13:15
Magda: pomóżcie dokończyć
10 kwi 13:33