Wierzchołek paraboli.
Bożena: Witam czy pomoże mi ktoś rozwiązać te banalne zadanko?:
Wierzchołkiem paraboli o równaniu y=2x2−3 jest punkt o współrzędnych:
A)(3,0)
B)(0,3)
C)(−3,0)
D)(0,−3)
10 kwi 11:58
Patryk: d
10 kwi 11:58
Bożena: Hmmm a jak to obliczyć , możesz to jakoś rozpisać
10 kwi 11:59
Saizou : wierzchołek paraboli ma współrzędne (p:q) w wzorze funkcji kanonicznej y= a(x−p)2+q. W twoim
przypadku q=3, a p=0
10 kwi 11:59
Saizou : moja głupota nie spojrzałem na wzór uważnie oczywiście p=0 a q=−3
10 kwi 12:00
Bożena: No i jak dalej
Zalozmy podstawie do tego wzoru
y=2(x−0)
2−3
I jak dalej? skad mam wiedziec ze to bedzie akurat ten punkt (0,−3). (Dodam ,ze jestem noga z
matematyki dlatego jakby ktos to mogl ladnie rozpisac

)
10 kwi 12:07
krystek: Postać kanoniczna to
y=a(x−p)2+q
wzór funkcji masz y=2x2−3=2(x−0)2−3 stąd p=0 q=−3
10 kwi 12:10
pigor: hmm ...

, zadanie testowe i aż taka "teoria" nie jest ci tu potrzebna − szkoda czasu i o
błąd łatwo , dlatego wystarczy np. tak :
I sposób :
parabola y=2x
2 ma wierzchołek w punkcie (0,0) to musisz wiedzieć , a lepiej powiedziane, to
"widzieć"

, zaś dana parabola y=2x
2−3 powstaje przez przesunięcie do dołu o −3 , więc
"zatrzyma się" w punkcie
(0,−3) = x
w − szukany wierzchołek i tyle − odp.
D
II sposób :
podstawiaj po kolei (możesz zacząć od końca , środka, lub początku itp.) punkty z odpowiedzi
do danego wzoru y=2x
2−3 i jak ci wyjdzie, że L=P (lewa strona wzoru = prawej ) to ten punkt
jest szukanym i tyle . ...
10 kwi 12:38