Parametry
Olka: 1.Wyznacz wartości parametrów a i b tak aby wielomiany u(x) = (5a+3)x
3 − x i w(X)= 2x
3 − b
2x
były równe.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
2. Ile pierwiastków równania x3= |
| należy do przedziału <− |
| ; |
| >? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3. Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x)= 2x
5+ 16x
2
b) W(x)= 4x
4 + 8x
3 + 12x
2
| | 4 | |
4. Sporządź wykres funkcji f(x)= |
| −3 |
| | x − 2 | |
a) oblicz miejsce zerowe
b) Podaj dziedzine i zbiór wartości
c) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne?
| | −8 | | 3 | |
5. Dana jest funkcja f(x)= |
| +2 oblicz k, jeśli liczba |
| jest jej miejscem |
| | x + 2k | | 2 | |
zerowym.
| | 4 | |
6. Oblicz sinα + cosα, jeżeli tgα= |
| ; α∊(0;90) |
| | 3 | |
| | sin2α | |
7. Uzasadnij tożsamość |
| = 1− sin2α |
| | tg2α | |
8. Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz ile dni uczeń czytał tę książkę.
10 kwi 11:25
asdf:
1)
| | 1 | |
5a + 3 = 2 ⇔ 5a = − 1 ⇔ a = − |
| |
| | 5 | |
b
2 = 1 ⇔ b = 1 v b = − 1
2)
jeden
3)
2x
5 + 16x
2 = 2x
2(x
3 + 2
3) = 2x
2(x + 2)(x
2 −2x + 4)
6)
| | 4 | | sin | |
tg = |
| ⇔ tg = |
| ⇔ sin = 4, cos = 3 |
| | 3 | | cos | |
4 + 3 = 7
7)
sin
2 + cos
2 = 1
cos2 = 1 − sin2
sin
2 = tg
2 * cos
2
10 kwi 11:40
asdf: 4x4 + 8x3 + 12x2 = 4x2(x2 + 2x + 3)
10 kwi 11:42
fgt: | | 4 | | 3 | | 4 | |
nie zgodzę sie co do zad 6 np. |
| na |
| też da nam |
| ,a nie to chodzi .
|
| | 5 | | 5 | | 3 | |
| | sin | | 4 | | 4 | |
ze wzoru |
| = |
| wyznaczamy sin= |
| cos i podstawiamy do jedynki |
| | cos | | 3 | | 3 | |
trygonometrycznej sin
2 + cos
2 =1 wyliczamy, sprawdzamy która ćwiartka ( chodzi o ustalenie
znaku )
10 kwi 14:31
Maciek: Zad. 6
Najlepiej narysować Δ prostokątny, wyznaczyć tgα; obliczyć przeciwprostokątną − wyjdzie 5
10 kwi 14:41
10 kwi 14:41
Maciek: | | 7 | |
czyli wyrażenie sinα+cosα= |
| |
| | 5 | |
10 kwi 14:42
10 kwi 14:44