Pole figury ograniczonej krzywymi
123456: Witam, mam proste zadanko, ale liczę i cały czas wychodzi mi inna odpowiedź niż powinna
wyjść...
Otóż:
y=x
2+3x+a ; y=2x+3
Liczę punkty przecięcia:
x
2+3x+1=2x+3
x
1=2 x
2=−1
"na górze" jest y=2x+3
a więc ∫ (2x+3−x
2−3x−1)dx (w przedziale 2, −1)
=
[4+6−8/3−6−2] − [1−3+1/3−3/2+1] = 2−8/3−1/6
Liczę całkę i... powinno wyjść 4
12 − nie wychodzi tyle

Liczyłam wiele razy, wyniki czasem się różniły, ale wychodzi pole równe około 2...
W czym tkwi błąd? Proszę niech ktoś pomoże bo ja inaczej już tego nie policzę, takie łatwe a
tyle problemów