Ciągi
Gloksa: 70. Znajdź wyraz ogólny ciągu arytmetycznego (an) wiedząc, że a6 − a2 = −2 i a2 / a4 = 4/3
Proszę o pomoc. : )
10 kwi 10:28
Alkain: a
6−a
2=−2
a
1+5r−a
1+r=−2
4r=−2
a
n=a
1+(n−1)r Podstaw r i a
1 i policz wyraz ogólny ciągu
10 kwi 10:39
Gloksa: Dziękuję pięknie. : )
10 kwi 10:53
Gloksa: Zapomniałeś o nawiasie: a1+5r−(a1+r)=−2
10 kwi 11:02
Alkain: Tak, ale odjąłem dobrze więc nie masz czym się martwić
10 kwi 11:05
Gloksa: Niby nie, ale na maturze tak nie wolno! : P (poza tym jak głupia liczyłam przez 10 min. w
swojej pysze liczyłam po swojemu omijając zmianę znaku... ). Chciałam być mądrzejsza od
Ciebie, przepraszam mistrzu. −− : D
10 kwi 11:09
Alkain: A tam gadasz "nie wolno", zresztą na maturze takie proste działania najczęściej wykonuje się w
głowie szkoda czasu na zapis

I nie masz za co mnie przepraszać

Bo do mistrza mi brakuje i to wiele
10 kwi 11:22