Wielomiany
Magda: Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu W(x)=2x3 − 6x2 −16x + 48
10 kwi 10:15
krystek: 2x2(x−3)−16(x−3)=0
(x−3)(2x2−16)=(x−3)*2(x2−8)=... zastosuj wzór a2−b2 podpowiem,że 8 =√82=(2√2)2
10 kwi 10:18
Magda: a z tej postaci nie mogę już wyciągnąć pierwiastków ?
(x−3)(2x2 − 16) czyli x=3 i 2x2= 16 /2 czyli x2 = 8 czyli x= 2√2 i x= −2√2 ? czyli
liczby niewymierne z tych to tylko 3 czy 2√2 też ?
10 kwi 10:23
Magda: oj sorki liczby wymierne
10 kwi 10:23
krystek: x=3
10 kwi 10:25
Magda: dzięki
10 kwi 10:30