Obwód okręgu o równaniu x^2 - 12x + y^2 + 8y = 0 jest równy ? jak?!
anl3: Obwód okręgu o równaniu x2 − 12x + y2 + 8y = 0 jest równy ?
: x2 − 12x + y2 + 8y = 0
(x2 − 12x + 36) − 36 +(y2 + 8y + 16) − 16 = 0
(x − 6)2 + (y + 4)2 = 36 + 16 ............................. = 52
52 = r2 r = √52 Obwód okręgu = πr2 ⇒ 52π
ok, wynik dobry.. ale skąd te 36 i 16 ?
pomocy..
10 kwi 10:04
krystek: Masz uzupełnianie do kwadratu
x2−12x=x2−2*6x+62−62=(x−6)2−36 analogicznie przy y
10 kwi 10:11
anl3: dzięki za wyjaśnienie ale i tak dalej nie pojmuję dlaczego tak trzeba zrobić..
10 kwi 10:18
krystek: aby znaleźć współrzędne środka .a następnie promień.
10 kwi 10:19
anl3: promień to wiem.. a jakiś wzór na to? ..pierwszy raz wgl słyszę o tej metodzie
10 kwi 10:22
krystek: lub II sposób
x2+y2−2ax−2by+c=0 jest to równanie ogólne okręgu i teraz porównujesz z podanym
−2a=−12 i −2b=8
a=6 b=−4
i teraz obliczasz promień wg wzoru: r2=a2+b2−c=62+(−4)2−0=36+16=52
⇒r=√52=√4*13=2√13
10 kwi 10:24
anl3: drugi sposób bardziej mi odpowiada, dzięki wielkie
10 kwi 10:53