Ciągi
Gloksa: Co, na Boga, zrobiłam nie tak?!
68. Kwadraty nie mają punktów wspólnych. Długości boków tych pięciu kwadratów tworzą ciąg
geometryczny o ilorazie 0,1. Długość boku największego z tych kwadratów jest równa 2. Oblicz
sumę pól tych kwadratów.
a₅=2
q=0,1
a₅=a×q⁴
2=a₁×[0,1]⁴
a₁=2×10 000=20 000
p=20 000²=400000000
a₂=20 000×0,1=2000
p=2000²=4000000
a₃=2000×0,1=200
p=200²=40000
a₄=200×0,1=20
p=20²=400
S ₅=400 000 000+4 000 000+40 000+400+4=404 040 404
Odpowiedź ma wyjść: 4, 04040404 − czy to ja się pomyliłam czy książka?
10 kwi 09:27
Alkain: Czwarta linijka równania (0,1)
4 to nie 10 000 tylko 0,0001
10 kwi 09:42
Gloksa: Ach, ale ze mnie osioł! Dziękuję. : )
10 kwi 09:45
Gloksa: Tylko, że potem to nie będzie czasem tak, że tutaj będzie trzeba podzielić 2 przez 0,0001? :
2=a₁×[0,1]⁴
10 kwi 09:47
Alkain: Ogólnie masz złe założenie a
1=5
Iloraz jest 0,1 tzn. że każdy następny wyraz ma mniejszą wartość u Ciebie największy bok ma
wyraz a
5 
a powinien a
1
10 kwi 09:53
Gloksa: Dzięki jeszcze raz... kurczę, ja mam maturę za miesiąc, a ciągle jakieś nowe problemy się
pojawiają! ; (
10 kwi 09:59
Alkain: Witaj w klubie tegorocznych maturzystów
10 kwi 10:00
Gloksa: Ooo! To mamy jakiś klub?! ; D xD
10 kwi 10:14
Es : ustalamy, że bok największego z kwatratów jest pierwczym wyrazem ciągu, co piszemy w
założeniach.
an ciąg geometryczny
a1=2
q=0,1
ze wzoru na kolejne wyrazu ciągu (an=a1 * qn−1) obliczamy a2, a3, a4 oraz a5
kazdy wyraz podnosimy do kwadratu aby uzyskać pole i sumujemy aby otrzymać sumę wyrazów
10 kwi 10:20
Gloksa: Es, mon amour, znalazłam dla Ciebie misję życia: będziesz pomagała na tym forum biednym i
strudzonym maturzystom, takim jak ja, w dążeniu do zdania egzaminu dojrzałości. ; *
Ps.: Zrobiłam zadanie... sama.

Jakbyś mogła, to rozwiąż mi to równanie, tak, żeby wyszło
poprawnie, bo mi delta 92 wychodzi.:
https://matematykaszkolna.pl/forum/86004.html
10 kwi 10:25