proszę o pomoc
maturzysta: Rozwiąż nierówność: log23x+3log3x+2≤0
10 kwi 09:17
Święty: Rozwiąż przez podstawienie
t=log3x , t>0
10 kwi 09:24
maturzysta: A co z tym dalej? I jaka powinna być odp?
10 kwi 09:37
Alkain: t
2+3t+2≤0
Δ
t=9−4*1*2
Δ
t=1
t
1=−1
t
2=−2
log
3x=−1
log
3x=−2
Policz i już masz miejsca zerowe, parabola jest w górę więc przedział mniejszy będzie między
t
1 a t
2
10 kwi 09:49
krystek: I teraz nierównośc spełniona dla t≥−2 i t≤−1 stąd
lod
3x≥−2 i log
3x≤−1
| | 1 | | 1 | |
log3x≥log3 |
| i log3x≤log3 |
| |
| | 9 | | 3 | |
to x.....
10 kwi 10:08