10 kwi 01:05
Basiek: Na oko, to ja....
ICSP, złośliwcze
10 kwi 01:08
ICSP: t = cos
2 3x
20 + 5t = 2t
2 + 16t + 40 − 5t − 20
2t
2 + 9t = 0
| | 9 | |
t = 0 v t = − |
| sprzeczne |
| | 2 | |
mamy więc
cos
2 3x = 0
cos3x = 0
10 kwi 01:14
Eta:
10 kwi 01:17
ICSP: Eta to dla ciebie :
Liczba 136 ma taką własność że jeżeli podniesiemy jej cyfry do trzecich potęg i zsumujemy je a
następnie podniesiemy cyfry otrzymanej liczby do trzecich potęg i ponownie je zsumujemy
otrzymamy liczbę 136. Dowód :
1
3 + 3
3 + 6
3 = 1 + 27 + 216 = 244
2
3 + 4
3 + 4
3 = 8 + 64 + 64 = 136
Znajdź jeszcze dwie liczby posiadające te samą własność :
Nie umiem tego zrobić
10 kwi 01:20
pigor: ... np. tak : niech
cos2x+4=t i
t>0 , to kolejne równania
równoważne :
4t = 2−5t+1 / *t{t+1)>0 ⇔ 4(t+1)=2t(t+1)−5t ⇔
2t2−7t−4=0
i Δ=49+32=81 i
√Δ=9 ⇒ tylko t=
7+94=4 >0 ⇒ cos
2x+4=4 ⇔ cos
2x=0 ⇔
cosx=0 ⇔
x=±π2+kπ i k∊C i tyle . ...
10 kwi 01:21
pigor: ... no tak − oczywiście − tam u mnie powinno być wszędzie cos3x zamiast cosx ...
10 kwi 01:23
Basiek: Ojej.....
Pigor Twój tok rozumowania jest.... no.
10 kwi 01:24
kylo1303: ICSP sam sie nad tym zadankiem zastanawialem, ale nie wpadlem na zadna metode
rozwiazywania (nie ma w tym nic dziwnego) i tez z checia poznalbym rozwiazanie xD Bo szukac
"recznie" nie ma chyba sensu.
10 kwi 01:24
Basiek: Dziękuję za pomoc.
Dobranoc
10 kwi 01:51