wykaz ze trojkat o wiezcholkach
claudia2911: wykaz ze trojkat o wiezcholkach A=(1,1) B=(2,6) C=(−4,2) jest trojkatem prostokatnym
16 kwi 19:40
tim: Musisz sprawdzić, czy któreś proste przechodzące przez dwa punkty
AB BC
AC BC
AB AC
są prostopadłe.
16 kwi 19:41
imię lub nick: y = ax + b
a − współrzędna kierunkowa
| | 1 | |
prosta prostopadła do tej protej będzie miała współrzędną równą − |
| |
| | a | |
16 kwi 19:53
Eta:
Policz długości boków i sprawdź czy zachodzi tw. Pitagorasa

i po bólu
16 kwi 19:55
Eta:
IACI
2 = 1 +25 = 26
IBCI
2 = 36 +16= 52
IACI
2 = 25+1 = 26
już widać ,że jest prostokątny:
bo 26 +26 = 52
kąt przy wierzchołku A jest kątem prostym
16 kwi 20:00