matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
suma pierwiastków
zajax:
suma pierwiastków Równania x(x − 2) = 3(x−2) jest równa
? dzięki z góry
9 kwi 22:59
asdf:
x(x − 2) = 3(x − 2) x
2
− 2x = 3x − 6 x
2
− 2x − 3x + 6 = 0 x
2
− 5x + 6 = 0 Δ = 1
5 − 1
x
1
=
= 2
2
5 + 1
x
2
=
= 3
2
ODP: 2 + 3 = 5
9 kwi 23:02
Saizou :
x
2
−2x=3x−6 x
2
−5x+6=0
b
5
z wzorów Vieta'e x
1
+x
2
=−
=−
=−5
a
1
9 kwi 23:02
Saizou :
poprawka b=−5
5
=5
1
9 kwi 23:02
pigor:
..., nie wiem dlaczego aż tak
, przecież wystarczy :
x(x−2) = 3(x−2)
⇔ x(x−2) − 3(x−2) =0 ⇔ (x−2)(x−3)=0 ⇒ x
1
+x
2
=2+3=
5
. ...
9 kwi 23:23
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick