os paraboli ;]
tomasz : jeżeli osią symetrii paraboli o równaniu y =3(x + a )
2 −6 jest prostą to x = 4 to a wynosi
9 kwi 22:42
Saizou : −4
9 kwi 22:47
tomasz : jak by się można bardziej rozpisać

z góry dziękuje
9 kwi 22:48
Jack:
wyznacz "a" mając postać kanoniczną funkcji i punkt x
9 kwi 22:50
Saizou : oś symetrii paraboli przechodzi przez wierzchołek, a wiesz że współrzędne wierzchołka wynoszą
(p:q) w tym przypadku p=a, co więcej oś symetrii leży na lewo od 0 na osi, zatem żeby oś
symetrii była x=4
to funkcję y=3x2−6 trzeba przesunąć o 4 jednostki w prawo a wiec ostatecznie
f(x)=3(x−4)−6
9 kwi 22:52
Saizou : oczywiście to co w nawiasie do kwadratu
9 kwi 22:53
zajax: saizou maturzysta

?
9 kwi 23:00
Saizou : nie
9 kwi 23:03
Saizou : a czemu?
9 kwi 23:03
zajax: a tak ciekawy bylem

wiedzę masz ogromną jak coś
9 kwi 23:04
Saizou : dzięki wielkie ale ja nie posiadam wielkiej wiedzy

tylko dobrą, wzrokową pamięć
9 kwi 23:06
zajax: fakt

jak coś to jesteś genialny dla mnie

dzięki mistrzu
9 kwi 23:07
Saizou : chodzi o to zadanie z sumą pierwiastków?
9 kwi 23:10