Określ wzajemne położenie prostej i okręgu:( uklad równań)
am:
9 kwi 22:19
alewielkanoc ;o: rozwiąż ten ukłąd równań. wyznacz punkty wspólne
9 kwi 22:20
am: to już zrobiłam wyszło x= 2 y=0 v x=0 y=2 ale co dalej
9 kwi 22:24
alewielkanoc ;o: narysuj sobie to w układzie współrządnych.
środek okręgu będzie w punkcie (0,0) a promień okręgu będzie 2.
a później narysuj sobie prosta przechodzącą przez te dwa punkty co je obliczyłeś i wyciągnij
wnioski
9 kwi 22:26
am: jak zrobię ten rysunek to wychodzi ze odcinek od srodka okręgu do punktu na tej prostej ma
mniejszą długosć niż promien więc prosta jest sieczną okręgu i na tym koniec
9 kwi 22:37
alewielkanoc ;o: widocznie tak wychodzi, jeżeli tak obliczyłeś i się nie pomyliłeś
9 kwi 22:38