sin60* = sin120* ? :)
alewielkanoc ;o: sin60* = sin120* ?
9 kwi 22:17
alewielkanoc ;o: hmm?
9 kwi 22:20
proxx: tak na szybko ze wzorów rekurencyjnych mi się skojarzyło.
sin ( 120 ) = sin (90 + 30 ) = cos 30
cos ( 90 − 30) = sin (60)
9 kwi 22:21
proxx: cos ( 90 − 60) = sin (60) *
bląd zrobiłem

tzn ze rownaja sie
9 kwi 22:21
Eta:
Ze wzorów redukcyjnych
9 kwi 22:22
alewielkanoc ;o: ale mi chodzi o sinusy. bo ponoc sinalfa = sin180* − alfa.
9 kwi 22:22
alewielkanoc ;o: ze sina alfa = cos beta to wiem
9 kwi 22:23
9 kwi 22:23
9 kwi 22:24
Makaron: sin60*=sin(180*−120*)=sin120*
9 kwi 22:27
alewielkanoc ;o: a ja zawsze robię to inaczaej.

jak mam np. sin60 to robię sin(180−60) i to się równa wówczas
sin120
9 kwi 22:30
alewielkanoc ;o: czy tak też można?
9 kwi 22:30
alewielkanoc ;o: com?
9 kwi 22:32
proxx: no to jest to samo przecież
9 kwi 22:33
proxx: a no tak, redukcyjnych, maturę dobre lata temu pisałem i akurat ten pamiętałem, ale faktycznie
jest szybciej z tego sina 180 − α
9 kwi 22:34
alewielkanoc ;o:

a powiedzcie mi teraz czy wobec tego:
α = 60*
β = 120*
więc sinα = sinβ
więc te kąty będa miały tę samą wartość?
9 kwi 22:36
alewielkanoc ;o: hmm?
9 kwi 22:39
alewielkanoc ;o: pomoże jakiś specjalista?
9 kwi 22:43
alewielkanoc ;o: nikt nie wie?
9 kwi 22:52