ciągi
Paweł1995: Ciąg an=n
2 − 8n
A. nie jest monotoniczny.
B.jest niemalejący
C.Jest rosnący.
D.jest malejący.
Próbowałem to zrobić i postanowiłem wyliczyć różnicę ze wzoru an+1−an no i wyszło mi 2n−7
(nie jestem pewien czy dobrze to wyliczyłem ). Proszę o pomoc, myślę że to będzie odpowiedź B,C
albo A, jeżeli można to proszę o uzasadnienie prawidłowej odpowiedzi ..
9 kwi 22:03
proxx: B i C bo przy n stoi 2.
2 jest dodatnie więc sprawdzając dla każdego kolejnego wyrazu, ciągu, np. 1 2 3 4 5 itd.
wartość wyrażenia będzie rosła,
9 kwi 22:10
Paweł1995: no tak ale moje obliczenia − ten wynik są prawidłowe ?
9 kwi 22:13
proxx: nie liczyłem, myślałem że sprawdzałeś

a
n = n
2 − 8n
a
n+1 = (n+1)
2 − 8(n+1)
a
n+1 = n
2 + 2n + 1 − 8n − 8
a
n+1 = n
2 − 6n − 7
a
n+1 − a
n = n
2 − 6n − 7 − (n
2 − 8n) = 2n − 7
9 kwi 22:17
Paweł1995: 
heh .. a nie wydaje ci się że to będzie odpowiedź A ? nie jest monotoniczny ?
9 kwi 22:19
alewielkanoc ;o: moim zdaniem A.
dla przykłądu, gdy za n podstawimy 1 wartosć ciągu będzie <0
a jak podstawimy np.8 to ciąg będzie >0 , więc to ciąg nie monotoniczny
9 kwi 22:19
Paweł1995:
9 kwi 22:22
Makaron: A
9 kwi 22:23
proxx: no to przecież oznacza, że ciąg jest rosnący, przecież wartości ciągu nie muszą być dodatnie,
dodatnie jest tylko n.
9 kwi 22:23
alewielkanoc ;o: napewno będzie A
9 kwi 22:24
Paweł1995: wydaje mi się, że masz racje proxx ..

szacun..
tylko którą odpowiedź wybrać niemalejący czy rosnący ?
9 kwi 22:24
alewielkanoc ;o: nie jest monotoniczny
9 kwi 22:28
proxx: dobra dobra, ciąg nie jest arytmetyczny przecież

będzie A, zwracam honor

bo a
1 = −7 a
2 = −12 a
3 = 3
a
2 wyklucza monotoniczność bo nie jest stale rosnący albo stale malejący
9 kwi 22:29
Makaron: Różnica ciągu wyszła ze zmienną czyli ciąg nie jest monotoniczny.
9 kwi 22:29
Paweł1995: nie motoniczny to by był chyba jak by był malejący a potem rosnący itp .. a on przez cały czas
rośnie .. im większe n tym większy wynik ..
9 kwi 22:29
alewielkanoc ;o: on nie rośnie cały czas. raz jest <0 a raz >0 , dlatego własnie nie jest monotoniczny.
podstaw 1 i zobacz co Ci wyjdzie a potem podstaw 9 i zobacz co Ci wyjdzie.
9 kwi 22:32
Paweł1995: aaaaaaa no faktoza ... a ja patrzyłem przez cały czas na to 2n−7 XD a w tym n2 − 8n to
faktycznie raz większe raz mniejsze
9 kwi 22:32
Makaron: Tzn. chodziło mi, że:
dla n ∊ (0;8) − ciąg malejący
dla n ∊ {8} − ciąg stały
dla n > 8 − ciąg rosnący
n ∊ N+
9 kwi 22:32
Makaron: Kurr i ja źle zobaczyłem teraz, zamiast na 2n − 7 to na wzór ciagu haha xD
9 kwi 22:33
alewielkanoc ;o: w tym rugim też Ci wyjdzie

2*1 − 7 = −5
2*10 = 13
9 kwi 22:33
Paweł1995: dobra chłopaki w takim razie odp A tak ?
9 kwi 22:35
Makaron: Tak, wiem, że wyjdzie. Odp: A
9 kwi 22:36
asdf: a
n + 2 − a
n + 1 =
−−−−−−−−−−−−−−−
a
n + 2 = (n + 2)
2 − 8(n + 2) = n
2 + 4n + 4 − 8n − 16 =
n2 − 4n − 12
−−−−−−−−−−−−−−−
a
n + 1 = (n + 1)
2 − 8(n + 1) = n
2 + 2n + 1 − 8n − 8 =
n2 − 6n − 7
n2 − 4n − 12 − (
n2 − 6n − 7) =
n2 − 4n − 12 − n2 + 6n + 7 =
2n − 5
i już jest inny
9 kwi 22:36
alewielkanoc ;o: A na milion %
9 kwi 22:37
Makaron: dla n ∊ (0;3> − ciąg malejący
dla n > 3 − ciąg rosnący
9 kwi 22:37
Paweł1995: hmm a jakby to sprawdzić pod kątem ciągu geometrycznego ? przecież to wcale nie musi być
arytmetyczny ..
9 kwi 22:42
Makaron: Przecież to jest zwykła parabola dla której trzeba określić monotoniczność dla n ∊ N+
9 kwi 22:46
Paweł1995: czyli nie ma co pitolić tylko A tak ?
9 kwi 22:48
Makaron: Tak
9 kwi 22:50
Paweł1995: Dobra to dzięki za pomoc ... miłych resztek polewajca życzę
9 kwi 22:50