ponawiam prośbę - nie umiem rozwiązać tego iukładu :<
Alex: jak rozwiązać taki układ?
{ 2560=5000*qn−1
{ 14760= 5000*(1−qn) podzielone przez 1−q
9 kwi 21:35
asdf: tak o?
⬠2560 = 5000 * q
n − 1
| | 1 − qn | |
⬠14760 = 5000 |
| |
| | 1 − q | |
9 kwi 21:43
Eta:
| | 2560 | | 64 | | 4 | |
qn−1= |
| = |
| = ( |
| )3 |
| | 5000 | | 125 | | 5 | |
| | 4 | | 4 | |
qn−1= ( |
| )3 ⇒ q= |
| n= 4 |
| | 5 | | 5 | |
9 kwi 21:43
Jack:
potworne wnioskowanie
9 kwi 22:44
Eta:
Co Ci tu nie pasuje?
9 kwi 22:57
9 kwi 23:00
ICSP: no i się zdenerwowałem ...
9 kwi 23:00
Jack:
a czy z tego, że q
n=2
5 wynika, że q=2 i n=5?

Oczywiście nie.
9 kwi 23:16
Eta:
2
5=2
5 L=P
9 kwi 23:36
Eta: @
Jack
| | 4 | |
Podaj mi inne q i n .... tak by qn−1= ( |
| ) 3  |
| | 5 | |
9 kwi 23:46
Jack:
Dla mojego przykładu: np. q=√2 i n=10. Podobnie tu: np. q=√4/5 i n=7 itd. Przecież dla
każdego n∊N znajdzie się takie q, które będzie spełniało warunki.
9 kwi 23:50
Jack:
myślę, że z danych początkowych zadania może dać się coś więcej wyprowadzić i tu wykorzystać.
9 kwi 23:56
Eta:
To działaj
9 kwi 23:59
Jack:
Gdyby
Jakub wprowadził opcję
lubię to!, polubiłbym Twój powyższy wpis
10 kwi 00:01
Jack:
2560 = 5000 * q
n − 1 \ *q
2560q=5000q
n ⇒ q
n=256q/500
Stąd:
14760(1−q)=5000−2560q
14760−14760q=5000−2560q
9760=12200q
| | 976 | | 244 | | 4 | |
q= |
| = |
| = |
|
|
| | 1220 | | 305 | | 5 | |
Wyszło na Twoje, ale... "prawie" robi wielką różnicę.
10 kwi 00:06
Eta:
Tak jakoś się składa,że nie przepadamy za sobą ( nie pierwszy raz, ale jakoś to przeżyję
10 kwi 00:07
Jack:
Pomimo to poważnie polubiłbym Twój wpis

Faktycznie, myślałem, że te dane są zbyt skąpe i nie
miałbym na/z czym działać
10 kwi 00:10
Jack:
Poza tym ja się tylko czepiam, gdy rozwiązujesz za kogoś zadania (do końca) podczas, gdy
wystarczy wskazówka

Ale ok − nie wracajmy do tego − każde z nas chce się zapewne wyspać.
10 kwi 00:11