matematykaszkolna.pl
. Kasia: Proszę o pomoc. Bardzo proszę o pomoc z dwoma zadankami, z którymi niestety nie mogę sobie poradzic. Ta cała stereometria to niestety czarna magia dla mnie, o ile z prostymi dla mnie zadaniami moge sobie poradzic, to juz z ciut trudniejszymi jest koszmar.. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc! emotka 1. Podstwą ostrosłupa jest równoległobok o bokach długosci 6cm, 10 cm i kącie ostrym 30 stopni. Spodkiem wysokosci ostroslupa jest punkt przeciecia przekatnych podstawy. Kat dwuscienny, wyznaczony przez mniejsza sciane boczna i plaszczyzne podstawy, ma 60 stopni. Oblicz: a) wysokosc ostroslupa b) tanges kata nachylenia wiekszej sciany bocznej do plaszczyzny podstawy ostroslupa 2. W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wszystkie krawedzie maja taka sama dlugosc a. a) oblicz objetosc tego ostroslupa w zaleznosci od dlugosci a. c) w jakiej odleglosci od wierzcholka ostroslupa nalezy poprowadzic plaszczyzne rownolegla do podstawy, aby pole otrzymanego przekroju bylo dwa razy mniejsze od pola podstawy?
9 kwi 21:32
Kasia: odświeżam.
9 kwi 21:41
Kasia: ponawiamemotka bardzo liczę na jakąś pomoc..
9 kwi 21:50
Skipper: rysunek
h 

=tg60o
5 
h=5tg60o=53
h 

=tgβ ... β=?
3 
9 kwi 22:07
Skipper: rysunek
 a2 
h2=a2−(

)2
 2 
 a2 a2 
h2=

... h=

2 2 
 1 
V=

ah ... itd ...
 3 
9 kwi 22:22
asdf:
 a2 
H = a −

2 
 1 2 
V =

a2 * a(1 −

)
 3 2 
dobrze?
9 kwi 22:24
Kasia: 1. zadanko w calosci rozumiem emotka a co do 2. mam pytanie, czyli pozniej do wzoru na objetosc w
 a2 
miejsce h podstawiam to co wczesniej sie wyliczylo wyliczylo czyli

tak? a
 2 
moglbys/as mi pomoc jeszcze z tym kolejnym podpunktem? bo wydaje mi sie bardzo zagmatwanyemotka i dziekuje juz bardzo za pomoc i piękne rysunki, zazdroszcze takiej cierpliwosci i zdolnosci do widzenia przestrzennego..
9 kwi 22:30
Skipper: rysunek cd ...
 a2 a 
aby pole przekroju było równe

... bok przekroju ma być równy

2 2 
x h 

=

... x=?
a 

2 
 a 
9 kwi 22:33
asdf: @Skipper Ile Ci wyszło w 2a)?
9 kwi 22:37
Kasia:
 a 
dlaczego bok przekroju musi byc rowny

? z czego to wynika?
 2 
9 kwi 22:42
Skipper: ... tam powinno być
 1 2 
V=U{1}{3]a2h .... czyli

a3

3 2 
9 kwi 22:45
Skipper:
 a a2 
... bo (

)2=

2 2 
9 kwi 22:47
Kasia: okej jasne emotka a pozniej ten stosunek wzial sie z tw. Talesa? i mam 2 niewiadome x i a, tak? i mam po prostu wyznaczyc x nic nie robiac z tym a, tylko po prostu przeksztalcajac? oczywiscie po uprzednim podstawieniu h tym co wczesniej wyznaczyles.
9 kwi 22:54
Skipper: jasne−emotka
9 kwi 22:55
Kasia: rozumiem emotka dziękuję Ci ogromnie za pomoc emotka bardzo mi pomogłeś emotka
9 kwi 23:04