1. Podstwą ostrosłupa jest równoległobok o bokach długosci 6cm, 10 cm i kącie ostrym 30 stopni.
Spodkiem wysokosci ostroslupa jest punkt przeciecia przekatnych podstawy. Kat dwuscienny,
wyznaczony przez mniejsza sciane boczna i plaszczyzne podstawy, ma 60 stopni. Oblicz:
a) wysokosc ostroslupa
b) tanges kata nachylenia wiekszej sciany bocznej do plaszczyzny podstawy ostroslupa
2. W ostroslupie prawidlowym czworokatnym wszystkie krawedzie maja taka sama dlugosc a.
a) oblicz objetosc tego ostroslupa w zaleznosci od dlugosci a.
c) w jakiej odleglosci od wierzcholka ostroslupa nalezy poprowadzic plaszczyzne rownolegla do
podstawy, aby pole otrzymanego przekroju bylo dwa razy mniejsze od pola podstawy?
bardzo liczę na jakąś pomoc..
| h | |
=tg60o
| |
| 5 |
| h | |
=tgβ ... β= ? | |
| 3 |
| a√2 | ||
h2=a2−( | )2
| |
| 2 |
| a2 | a√2 | |||
h2= | ... h= | |||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
V= | ah ... itd ... | |
| 3 |
| a√2 | ||
H = a − | ||
| 2 |
| 1 | √2 | |||
V = | a2 * a(1 − | ) | ||
| 3 | 2 |
a co do 2. mam pytanie, czyli pozniej do wzoru na objetosc w
| a√2 | ||
miejsce h podstawiam to co wczesniej sie wyliczylo wyliczylo czyli | tak? a | |
| 2 |
i
dziekuje juz bardzo za pomoc i piękne rysunki, zazdroszcze takiej cierpliwosci i zdolnosci do
widzenia przestrzennego..
cd ...
| a2 | a | |||
aby pole przekroju było równe | ... bok przekroju ma być równy | |||
| 2 | √2 |
| x | h | ||||||||
= | ... x= ? | ||||||||
| a |
| a | ||
dlaczego bok przekroju musi byc rowny | ? z czego to wynika? | |
| √2 |
| 1 | √2 | |||
V=U{1}{3]a2h .... czyli | a3 | |||
| 3 | 2 |
| a | a2 | |||
... bo ( | )2= | |||
| √2 | 2 |
a pozniej ten stosunek wzial sie z tw. Talesa?
i mam 2 niewiadome x i a, tak? i mam po prostu wyznaczyc x nic nie robiac z tym a, tylko po
prostu przeksztalcajac? oczywiscie po uprzednim podstawieniu h tym co wczesniej wyznaczyles.
dziękuję Ci ogromnie za pomoc
bardzo mi pomogłeś