Potrzebuję pomocy
krzysiek: 1. Naszkicuj wykres funkcji: y=2x²−3x+1
2. Zapisz funkcję w postaci iloczynowej.
3. Zapisz funkcję w postaci kanonicznej.
4. Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−4,4>
5. Korzystając z wykresu funkcji rozwiąż nierówność 2x²−3x+1<0
9 kwi 21:09
asdf:
postać kanoniczka to a(x−p)
2 +q
2x
2 − 3x + 1
Δ = 9 − 8 = 1
2) 2x
2 − 3x + 1
2x
2 − 2x − x + 1
2x(x − 1)−1(x − 1)
(2x − 1)(x − 1)
| | 1 | |
postać iloczynnowa: 2(x − |
| )(x − 2) |
| | 2 | |
4)
f(−4) = 32 + 12 + 1
f(4) = 32 −12 + 1
| | 1 | |
5) m.zerowe to |
| i 1 funkcja jest rosnaca |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x<0 bedzie od ( |
| ;1) |
| | 2 | |
9 kwi 21:23