Logarytmy
Kaś: 1. Liczba log2260 jest równa
a) 10log28 b) 12log232 c) 8log264 d) 4log21024
2. Liczba x spełniająca równanie logx−410000=4 jest podzielna przez
a) 10 b)7 c)5 d)4
3. Równość log{4x}6=1/2 zachodzi dla
a) x=6 b)x=9 c)x=16 d)x=36
9 kwi 20:25
hoo: 1. b) ponieważ 3212 to jest 260
9 kwi 20:31
hoo: kurcze nie wiem co z zapsiem ale miało być ze 3212 = 260
9 kwi 20:33
hoo: 2. d) 104=1000 więc podstawa logarytmu musi się równać 10, stąd x=14 bo 14−4=10 . Odpowiedź
to b ponieważ 14, dzieli sie przez 7
9 kwi 20:37
hoo: 3.b bo 4*9 to 36, a 36 do potęgi 1/2 to poprostu pierwiastek kwadratowy z 36 czyli 6
9 kwi 20:39
Kaś: Dziękuje bardzo
9 kwi 21:07