granice funkcji
madzia: ja nie wiem skad ta babka z matmy bierze te zadania, ale ja mam z nimi nie maly problem.
Jesli ktos je potrafi rozwiazac to prosze o pomoc.
Obliczyc granice:
| | x4−8x3+11x2+32x−60 | |
a) limx→2 |
|
|
| | x2+2x−8 | |
| | √x2+1−1 | |
c)limx→0 |
| |
| | √x2+25−5 | |
16 kwi 19:21
lisek: Zastosuj tw. de'Hospitala (chyba tak to się pisze)
16 kwi 19:23
.: | | 32 | | 60 | |
U {(x2) − 8x − 11 + ( |
| ) − ( |
| } − licznik |
| | x | | x2) | |
| | 2 | | 8 | |
{1 + ( |
| ) − ( |
| )} − mianownuk |
| | x | | x2 | |
wylaczasz x w najwyzszej potedze... wiec jest to w przypadku a) x
2
tylko ze.... hm... w tym przypadkuu to...
noo wlasnie nie wiem...
16 kwi 19:30
.: w najwyzeszej potedze z mianownika bo tam nie napisalam!
16 kwi 19:31
madzia: pomoze ktos?
16 kwi 20:35
Jacek Karaśkiewicz:
c) na pewno jest dobrze przepisany? Jeśli tak to masz:
| | √x2 + 1 − 1 | | 0 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 0 |
| | √x2 + 25 − 5 | | 2√5 | |
b) Pierwiastkami wielomianów w liczniku i mianowniku jest x
0 = 3, więc podziel licznik i
mianownik przez (x − 3), później już prosto.
a) Pierwiastkami wielomianów w liczniku i mianowniku jest x
0 = 2, więc podziel licznik i
mianownik przez (x − 2), później również już prosto.
16 kwi 20:56
Jacek Karaśkiewicz: | | 0 | |
W c) oczywiście jeden symbol lim za dużo, powinno być: ... = |
| = 0 |
| | 2√5 | |
16 kwi 20:57