ostrosłup
Ola: Podstawą pewnego ostrosłupa jest kwadrat o boku 4. Jedna z krawędzi bocznych tego ostrosłupa
jest prostopadła do podstawy, a jego objętość wynosi 32. Oblicz długość najdłuższej krawędzi
bocznej oraz znajdź miarę kąta nachylenia tej krawędzi do płaszczyzny podstawy. Miarę kąta
podaj z dokładnością do jednego stopnia
błagam o pomoc i zrozumiałe rozpisanie zadanka
dero2005:

a = 4
V = 32
liczymy wysokość H
H = 6
liczymy przekątną podstawy
d = a
√2 = 4
√2
liczymy najdłuższą przekątną z tw pitagorasa
l
2 =
√H3 + d2 = 2
√17
liczymy sin α
| | H | | 3√17 | |
sin α = |
| = |
| ≈ 0,7276
|
| | l2 | | 17 | |
α = 46
o41'10'' ≈ 47
o