pociąg
Eta ratuj: Pociąg pośpieszny o długości 60m jadący z prędkością 72km/h wyprzedza w ciągu 25s jadący w tym
samym kierunku pociąg towarowy długości 140m Oblicz prędkość towarowego
9 kwi 19:27
Alkain: Czemu odrazu Eta

Więc tak w ciągu 25 sekund nasz pociąg musi pokonać drogę 140 +60 metrów w założeniu że drugi
pociąg stoi w miejscu.
Czyli
V={s}{t}
V={200}{25}
V=8m/s−Różnica prędkości między pociągami/przewaga pośpiesznego nad towarowym.
72km/h=20m/s
20−x=8
x=12m/s
Pociąg towarowy porusza się z prędkością 12 m/s
9 kwi 19:34
Eta ratuj: Niestety towarowy też jedzie i odpowiedź jest 22m/s
9 kwi 19:36
Alkain: 
Normalnie mnie zamurowało mamy obliczyć prędkość towarowego problem w tym, że jego prędkość
(zgodnie z odp.) jest większa od pośpiesznego. A to przecież pospieszny wyprzedza towarowy.
Czegoś tu nie rozumiem
9 kwi 19:39
mala: Oblicz v towarowego. Odp: 12 m/s to dlaczego 22 m/s?.
9 kwi 19:44
mala: Z fizyki temat prędkośc względna.
9 kwi 19:46
Eta ratuj: może błąd w odpowiedziach ale rzeczywiście jest 22m/s
Ja policzyłam drogę 500m na której nastąpiło wyprzedzenie i dalej utknęłam
9 kwi 19:48
Buuu: Alkain dobrze policzył.
9 kwi 19:48
Eta ratuj: Czy od tych 500 odjąć długość tow. i osob. wtedy mamy 300m i czas przejazdu tej drogi przez
towarowy wychodzi 22s i prędkość wtedy trochę więcej niż 13m/s
9 kwi 19:54
Basia:
gdyby towarowy stał pospieszny musiałby przejechać 140+60 = 200m
ale towarowy jedzie
jego prędkość v
ms czyli w czasie 25s przejedzie 25v metrów
czyli droga pospiesznego s = 200+25v metrów
| | 72000 | | m | |
to samo s= |
| |
| * 25 s = 500m |
| | 3600 | | s | |
czyli
200+25v = 500
25v = 300
v = 12
ms
i nie ma inaczej; błąd drukarski w odpowiedziach
9 kwi 19:59
Eta ratuj: Dzięki chyba otworzyłam się na wiedzę
9 kwi 20:02
Eta ratuj: o mam tu jeszcze jedno ale z rowerzystami chyba dam radę
9 kwi 20:03