pomocy - gim !
facebook: Ile wody trzeba dodać do 6% roztworu żeby powstał 3 % roztwór
krok po korku az do wyniku
9 kwi 18:55
facebook: 
licze na Waszą pomoc
9 kwi 18:57
Alkain: Tylko tyle danych masz w tym zadaniu ?
9 kwi 18:59
facebook:
9 kwi 19:00
pigor: ... np. tak : niech
x=? szukana ilość wody ,
a m −masa roztworu , to z warunków zadania :
6%m=3%(m+x) />3% ⇔ 2m=m+x ⇔
x=m , a więc
należy dolać tyle samo wody , ile było roztworu . ...
9 kwi 19:07
facebook: kto pomoże


;>
9 kwi 19:07
Alkain: Ok to zrobimy tak

na przykładzie.
Mamy 100 j roztworu 6 %
Czyli 6 j to np. sól a 94 jednostki to woda
Mamy otrzymac roztwór 3 % czyli wiemy że 3% to 6 j
więc 3%→6j
100%→x
3x=600
x=200j
Aby roztwór miał 3% łącznie musi być 200 j (sól + woda)
Z pierwszego warunku wiemy że było 94 j wody i 6 j np. soli.
Więc do 200 brakuje jeszcze 100 j wody.
Wychodzi na to, że trzeba dolać taką samą masę wody jaką posiada roztwór aby otrzymać 3 %
roztwór.
Pytaj w razie niejasności
9 kwi 19:08
facebook: Ile wody trzeba dodać do 259 g 6% octu zeby powstał 3 % roztwór

Oblicz
sorry moj bląd
9 kwi 19:12
Eta:

Metoda "kubełkowa"
0*x+6*y=3*(x+y)
6y= 3x+3y
3x=3y
x=y
należy dolać tyle samo wody ile jest pierwotnego roztworu 6%
9 kwi 19:14
Eta:
Echhh

to teraz podstaw za y=259g i wyznacz x=....
9 kwi 19:15
Alkain: A pytałem o dane

Ale mniejsza o to odpowiedź masz powyżej w moim poście i poście pigora
Trzeba dodać taką samą masę jaką ma roztwór czyli 259 g.
9 kwi 19:16
Alkain: Tak wspomnę ale nie będę Ci już mieszał jeszcze jest metoda gwiazdowa( nie będę jej opisywał),
która wylicza stosunek w jakim trzeba mieszać ze sobą roztwory o danych stężeniach
9 kwi 19:19
facebook: 
dziękuje za pomoc
9 kwi 19:19