matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie kwadratowe
rafik:
Nie wychodzi mi, pomocy: (a+6)do kwadratu=3a kwadrat
16 kwi 19:11
Karola:
podnosimy wszystko do kwadratu: a
2
+12a+36=3a
2
na jedna strone i skracamy...=> a
2
−6a−18=0 liczymy Δ,
√
Δ
=6
√
3
a
1
=3(1−
√
3
) lub a
2
=3(1+
√
3
)
16 kwi 19:15