:)
Myślę, że tak...: Potrzebuję wsparcia 
W banku w pierwszym roku oszczędzania stopa procentowa była równa p%, a w drugim roku była o 2
punkty procentowe niższa. Po dwóch latach, przy rocznej kapitalizacji odsetek, stan konta
wzrósłby z 1000zł do 1232zł, gdyby nie potrącono podatku od odsetek. Oblicz p.
Nie wiem czy dobrze rozumiem to zadanie. Zapisalem takie równanie 1232=1000(1+
p100)
2
9 kwi 18:06
Myślę, że tak...: odświeżamy
9 kwi 18:14
Myślę, że tak...: ....
9 kwi 18:29
pigor: ... otóż, z warunków oszczędzania masz np. takie równanie :
1000(1+p%)(1+(p−2)%)=1232 / *10 ⇔ (100+p)(100+p−2)=12320 ⇔ (100+p)(98+p)=12320 ⇔
⇔ p
2+198p−2520=0 i Δ=198
2+4*2520=49284 i
√Δ=222 ⇒ p=
−198+2222= 12 , czyli
p=12 − szukana
wartość stopy procentowej w 1−szym roku oszczędzania . ...
9 kwi 18:32
Myślę, że tak...: Jak uzasadnić, że każdy pkt. paraboli o równaniu y=14+1 jest równolegly od osi OX od pkt
F=(0,2)
ja zrobiłem to tak
y=0
prosta równoległa do oX przechodząca przez F to y=2
a prosta równoległa do OX to:
{14+1= ax+b
−{14+1=−ax+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
0=2ax
a=0
a1=a2=a3=0 => że są równolegle
Jednakże wydaje mi się, że to deczko bez sensu...
9 kwi 18:52
Myślę, że tak...: powinno być y=14x2+1
9 kwi 18:52
Myślę, że tak...: up
9 kwi 19:33
Myślę, że tak...: pomorze ktoś?
9 kwi 21:32
Jack:
równo odległy może?

Napisz to zadanie jeszcze raz.
9 kwi 21:35
Myślę, że tak...: haha, źle przeczytałem i tak zachodzę w głowę o co chodzi z tą równoległością. Teraz chyba będę
wiedział jak to zrobić. W takim razie pytanko do innego zadania.
Uporządkuj malejąco następujące liczby.
a=log57*log765−log513
b=log13(273√9)
c=2log425−1
d=12log32+log3(2√2)
Wyszlo mi, że
a=log56513
b=−113
c=52
d=12log32+32log32
Chciałem wszystko sprowadzić do podstawy logarytmu równej 3, ale to nic nie wnosi...
9 kwi 21:45
Myślę, że tak...: i w górę
9 kwi 21:53
Eta:
b, c ok
d= 2log
32= log
34 ∊(1,2)
teraz porządkuj
9 kwi 22:02