graniastosłup
Kia:

graniastosłup
W pewnym zakładzie produkcyjnym konfitura wiśniowa jest pakowana do słoików takich jak na
rysunku. Konfitura wypełnia całkowicie tę część słoika,która ma kształt graniastosłupa
prawidłowego czworokątnego. Krawędź boczna(wewnętrzna) tego graniastosłupa jest dwa razy
dłuższa od krawędzi podstawy. Jaką długość ma krawędz podstawy, jeżeli wiadomo, że do każdego
słoika wlewa się ok.1,6 litra konfitur?
A.ok.6cm B.ok.9cm C.ok.24cm D.ok.12cm
9 kwi 17:29
krystek: 1l=1dm3=1000cm3
V=a2*2a
9 kwi 17:35
Basia:
to jest prostopadłościan o bokach: a,a,2a
V = a*a*2a = 2a3 = 1,6 dm3 = 1,6*103 cm3 = 1600 cm3
wylicz sobie a
9 kwi 17:36
Kia: a moglibyście napisać jak? bo mi cos nie wychodzi
9 kwi 18:04
Basia:
2a3 = 1600 /:2
a3 = 800
a = 3√800 = 3√8*100 = 2*3√100 = ..................
kalkulator do ręki........................
9 kwi 18:19