równanie
rastek: Jak rozwiązać to równanie: q3 − 7q + 6 = 0?
Proszę o pomoc!
9 kwi 16:56
Basia:
szukać pierwiastków wymiernych: to mogą być: ±1; ±2; ±3; ±6
ale "na pierwszy rzut oka widać", że 1 jest pierwiastkiem równania
no to dzielisz przez q−1
albo tak:
q3−7q+6 = q3−q−6q+6 = q(q2−1) − 6(q−1) =
q(q−1)(q+1) − 6(q−1) =
(q−1)*[q(q+1)−6] = (q−1)(q2+q−6)
dalej już chyba umiesz
9 kwi 17:01
pigor: ... np. tak : przez rozkład na czynniki grupując lub wyłączając przed nawias
q3−7q+6=0 ⇔ q
3−q−6q+6=0 ⇔ q(q
2−1)−6{q−1)=0 ⇔ q(q−1)(q+1)−6(q−1)=0 ⇔
⇔ (q−1)[q(q+1)−6]=0 ⇔ (q−1)(q
2+q−6)=0 ⇔ (q−1)(q
2−4+q−2)=0 ⇔
(q−1)[(q−2)(q+2)+1(q−2)]=0 ⇔ (q−1)(q−2)(q+2+1)=0 ⇔ (q−1)(q−2)(q+3)=0 ⇔
q∊{1,2,−3}.
9 kwi 17:07