matematykaszkolna.pl
stereometria blogther: rysunekdany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny. Krawedz podstawy ostrosłupa ma długośc a. Sciana boczna jest nachylona do podstwy ostroslupa pod katem 3α. ostrosłup przeciato płaszczyzna przechodzaca prze krawedz podstawy i nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem α oblicz pole otrzynanego przekroju. co juz policzyłem ∡EGF = sin4α
 a*sin3α 
a z twierdzenia sinusów policzyłem GF =

sin4α 
mam policzyc pole trapezu znam jego wysokosc GF i dolna podstawe BC = a nie umiem jednak policzyc gornej podstawy nie umiem jej uzaleznic od danych ktore juz mam procz tego ze AD = a − 2x
9 kwi 16:43
Basia: policz GE i wysokość ściany bocznej też z tw. sinusów a potem tr.ADS ~ tr.BCS
9 kwi 17:07
blogther: S czyli wierzchołek ostrosłupa
9 kwi 17:23
Basia: tak; oczywiście emotka
9 kwi 17:39
blogther: wyznaczyłem GE ale mam problem z ta wysokoscia sciany bocznej bo mam tylko podstawe a jak chce wyznaczyc krawedz ostrosłupa to nie moge bo nie znam kata nachylenia krawedzi ostrsłupa do powierzchi podstawy a znam długosc przekatnej podstawy
9 kwi 17:52
blogther: moze z twierdzenia cocinusów bo mam kat 3α jeden bok o długości "a" a te dwa pozostałe sa sobie rowne mozna tak
9 kwi 17:53
blogther: jak z twierdzenia sinusow zyznaczyc tu wysokosc sciany bocznej?
9 kwi 19:22
Mila:
 0,5a 
w ΔSOE o to spodek wysokości ostrosłupa :cos3α=

hb 
hb =wysokość ściany bocznej
9 kwi 23:54
blogther: no i wychodzi mi ze EO = EG + GO GO = EO − EG hb = EO = 0,5acos3α EG = asinαsin4α GO = 0,5acos3αasinαsin4α
 a*sin4α − a*sinα*cos3α 
GO =

2*cos3α*sin4α 
21 kwi 13:26
blogther: okey zgadza sie wszystko jest wporzadku
21 kwi 13:31