stereometria
blogther:

dany jest ostrosłup prawidłowy czworokatny. Krawedz podstawy ostrosłupa ma długośc a. Sciana
boczna jest nachylona do podstwy ostroslupa pod katem 3α. ostrosłup przeciato płaszczyzna
przechodzaca prze krawedz podstawy i nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem α oblicz pole
otrzynanego przekroju.
co juz policzyłem
∡EGF = sin4α
| | a*sin3α | |
a z twierdzenia sinusów policzyłem GF = |
|
|
| | sin4α | |
mam policzyc pole trapezu znam jego wysokosc GF i dolna podstawe BC = a nie umiem jednak
policzyc gornej podstawy nie umiem jej uzaleznic od danych ktore juz mam procz tego ze
AD = a − 2x
9 kwi 16:43
Basia:
policz GE i wysokość ściany bocznej też z tw. sinusów
a potem tr.ADS ~ tr.BCS
9 kwi 17:07
blogther: S czyli wierzchołek ostrosłupa
9 kwi 17:23
Basia:
tak; oczywiście
9 kwi 17:39
blogther: wyznaczyłem GE ale mam problem z ta wysokoscia sciany bocznej bo mam tylko podstawe a jak chce
wyznaczyc krawedz ostrosłupa to nie moge bo nie znam kata nachylenia krawedzi ostrsłupa do
powierzchi podstawy a znam długosc przekatnej podstawy
9 kwi 17:52
blogther: moze z twierdzenia cocinusów bo mam kat 3α jeden bok o długości "a" a te dwa pozostałe sa sobie
rowne mozna tak
9 kwi 17:53
blogther: jak z twierdzenia sinusow zyznaczyc tu wysokosc sciany bocznej?
9 kwi 19:22
Mila: | | 0,5a | |
w ΔSOE o to spodek wysokości ostrosłupa :cos3α= |
| |
| | hb | |
h
b =wysokość ściany bocznej
9 kwi 23:54
blogther: no i wychodzi mi ze EO = EG + GO
GO = EO − EG
h
b = EO =
0,5acos3α
EG =
asinαsin4α
GO =
0,5acos3α −
asinαsin4α
| | a*sin4α − a*sinα*cos3α | |
GO = |
|
|
| | 2*cos3α*sin4α | |
21 kwi 13:26
blogther: okey zgadza sie wszystko jest wporzadku
21 kwi 13:31