Ewelina: Do pojemnika w kształcie walca o srednicy 16cm nalano wody, a nastepnie wrzucono do niego 3
metalowe kulki, kazdą o promieniu 2cm. Kulku całkowicie zanurzyły sie w w odzie. Oblicz, o ile
cm podniosł się poziom wody w naczyniu.
vkulki= ....cm3
obj. 3 kulek rowna sie....cm3
obj. wody rowna obj. trzech kulke wynosi : V= ....h, gdzie h to wysokośc o którą podniosł sie
poziom wody.
h= ....cm
Poziom wody podniosł sie w naczyniu o ./..cm
9 kwi 16:34
pigor: ... np. tak :
V
1 kulki :
43πR
3=
43π2
3=
323π cm
3 ;
v 3−ech kulek :
V3 = 3 *
323π =
32π cm
3 ;
v. wody równa v. trzech kulek :
V = πr
2h= π8
2h =
64πh cm
3 ,
zatem z równości
V=V3 ⇔ 64πh = 32π /: 64π ⇔ h=
12
czyli wysokość, o którą podniósł się poziom wody :
h=0,5 cm . ...
9 kwi 18:59