granica ciągu
Bartek: cn=12+22+32+..+n26n3−n2+2n+1
9 kwi 16:11
Alkain: Przepisz to jeszcze raz bo nic nie widać
9 kwi 16:13
Bartek: cn = 12 + 22 + 32 + ... + n2 6n2−n2+2n+1
9 kwi 16:20
Alkain: Czyli całość wygląda tak
Muszę pomyśleć nad tym licznikiem bo obecnie pustkę mam w głowie
9 kwi 16:29
Bartek: ok będe bardzo wdzieczny
9 kwi 16:37
Alkain: Bartek nie mam pomysłu jak to zrobić, będę nad tym myślał, ale nie obiecuję że zrobię
9 kwi 17:03
ICSP: | | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + ... n2 = |
| |
| | 6 | |
9 kwi 17:29
Alkain: ICSP a jak to wyprowadziłeś ?

Zadanie:
| | n(n+1)(2n+1) | |
lim n→∞ |
| |
| | 6(6n3−n2+2n+1) | |
| | (n2+n)(2n+1) | |
lim n→∞ |
| |
| | 36n3−6n2+2n+6) | |
| | 2n3+n2+2n2+n | |
lim n→∞ |
| |
| | 36n3−6n2+2n+6 | |
9 kwi 17:48
ICSP: Jeden z podstawowych wzorków które poznaje się na studiach

Udowadnia się go za pomocą indukcji, ale zdaje mi się ze istnieje jakiś "licealny" sposób
wyprowadzenia tego wzoru.
9 kwi 17:52
Alkain: No właśnie jestem w klasie maturalnej i ni w ząb nie umiałem tego wyprowadzić

, muszę
poszukać czy istniej jakiś "licealny" sposób wyprowadzenia tego
9 kwi 17:58
Jack:
zdaje się, że AS kilka razy go przedstawiał...
9 kwi 20:01