geometria analityczna
George: Wyznacz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A= (2:1) i stycznego do obu osi
układu współrzędnych. Rozważ wszystkie przypadki.
9 kwi 16:05
Eta:
Było rozwiązywane ... poszukaj ( zad. próbna matura 2012
9 kwi 17:26
Halina: (x−a)2+(y−b)2=r2
(2−r)2+(1−r)2=r2
4−4r+r2+1−2r+r2=r2
r2−6r+5=0
R1=1
r2=5
(x−1)2+(y−1)2=1
(x−5)2+(y−5)2=25
9 kwi 17:34
Basia:
nie musi być: a=b=r (to tylko jeden z 4 przypadków)
może być również: a=b= −r lub (a=r i b=−r) lub (a=−r i b=r)
9 kwi 17:45