Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD
Mała: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Ściana boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60st., zaś krawędź boczna jest równa 5. Oblicz
objętość ostrosłupa. Proszę o rozwiązanie
9 kwi 15:55
dero2005:

l = 5
rozpatrujemy trójkąt SOE
| H | | a√3 | |
| = tg 60o = √3 → H = |
|
|
| | 2 | |
rozpatrujemy trójkąt OCS
H =
√CS2 − OC2
H =
√25 − a22
porównujemy obydwa wzory
3a
2 = 100 − 2a
2
5a
2 = 100
a
2 = 20
a =
√20 = 2
√5
liczymy wysokość H
liczymy objętość
9 kwi 23:33
Mała: Dziekuje
10 kwi 11:00